Tarımdan otomobile, savunmadan havacılık ve uzay sanayine kadar pek çok sektör artık teknolojiye yatırım yapıyor. Günümüzde ihracat potansiyeli yüksek girişim ve iş modelleri de ya teknoloji geliştiriyor ya da teknolojiyi etkin şekilde kullanan çözümler üretiyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da 2001 yılında uygulamaya konulan ve günümüzde faal olan 89 Teknoloji Geliştirme Bölgesinde teknoloji ile mal veya hizmet üretmek isteyen girişimcileri destekliyor. Bilinen adıyla Teknopark’lar parlak girişim fikirleri, üniversitelerin bilgi birikimi ve sanayi arasında kurulabilecek iş birliklerine ev sahipliği yapıyor.
10 binden fazla firma 110 binden fazla personel teknoloji geliştiriyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı veriler, Teknopark’ların teknoloji gelişimine ve ihracata olan katkısını gözler önüne seriyor. Mart 2024 verilerine göre 89 teknoloji geliştirme merkezinde 10 bin 420 firma ve 111 bin 77 personel fikirlerini ticarileştirerek büyüme hedefiyle çalışıyor. Bu firmaların yüzde 52,22’si sistem, veri tabanı, network, web sayfası vb. yazılımları ile müşteriye özel yazılımların kodlanması gibi bilgisayar programlama üzerine çalışıyor.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde girişimlere verilen destekler ekonomik olarak da meyve vermeye başlamış durumda. Teknoparklar’dan şimdiye kadar yapılan toplam satış 459 milyar TL, toplam ihracat ise 10,6 milyar doları buldu.
“Ben bunları evde yapamazdım”
Burak Şükrü Çetinkaya, Teknopark bünyesinde ihracat hedefiyle teknoloji geliştiren yüzlerce kişiden biri. Çetinkaya, kurduğu Quark Optical isimli firmayla özellikle sınır karakollarında telsiz haberleşmesinin saldırılardan etkilenmeden çalışabilmesini sağlayan optik haberleşme sistemi geliştiriyor.
İlk satışını ASELSAN’a gerçekleştiren Çetinkaya’nın girişim hikayesi, bir savunma sanayi şirketinde çalıştığı sırada ithal edilemeyen bir ürün ile başlamış.
“Fark ettim ki burada Türkiye'nin bir ihtiyacı var, tekelleşmiş global şirketler var. Pandemi döneminde ‘Biz bunu yapabilir miyiz?’ diye sürece başlayıp, bir buçuk yıl çalıştıktan sonra da TÜBİTAK desteğiyle şirketimizi kurduk.”
Son Dakika, Politika, Haber
Merkez mahallesi mutlu han sokak no:17/2 Bartın/Sakarya
info@ilhaberleri.com.tr